“Mexico? Oh i thought it said ‘Texaco’!”

In 2000 maakten de meeste onder ons voor het eerst kennis met regisseur Todd Philips. Hij bracht de hylarische film “Roadtrip” uit en wijkte met dit verhaal af van de typische boy-meets-girl films uit de jaren 90.  Het idee van een roadtrip is blijkbaar bij hem blijven hangen, want 10 jaar later besloot hij hetzelfde concept nog eens toe te passen in “Due Date“.

Twee mannen die niets met elkaar te maken hebben komen door een misverstand terecht op de no-flightlist. Dit komt slecht uit voor tempramentvolle Peter (Robert Downey Jr.), want zijn vrouw moet over een paar dagen bevallen dus hij wil zo snel mogelijk terug in L.A. geraken. Ethan (Zach Galifiakanis), zijn medepassagier, weet hem te overtuigen om samen met hem per auto te reizen naar Los Angeles. Aangezien Peter zijn paspoort en geld op het vliegtuig heeft moeten achterlaten, ziet hij geen andere keus. Ethan is echter de complete tegenpool van Peter en naarmate de reis vordert lopen de ergernissen hoog op.

Een roadtrip is altijd een leuk idee voor een film. Een verhaal is niet echt nodig zolang de personen maar van punt A naar B geraken en ondertussen nog op verschillende (hylarische) zijsporen belandden. Beide acteurs zijn uitstekend gecast voor deze film en spelen perfect op elkaar in. Toch voel ik mij verplicht de vraag te stellen of het nu Todd Philips is die zich de status van komisch genie mag toe-eisen, of heeft het gewoon te maken met de geniale mimieken en uitdrukkingen van Zach Galifianakis?

De film moet het vooral hebben van zijn shockeffecten, maar daar ben ik persoonlijk wel voorstander van. De enige fout die Todd Philips heeft gemaakt met deze film, is dat hij hem heeft uitgebracht NA zijn komisch hoogtepunt, namelijk The Hangover. Met laatstgenoemde film heeft hij het komisch niveau zover omhoog getrokken en in een totaal andere, originele richting gestuurd, dat het moeilijk is om dit nog te evenaren.

Al bij al een amusante film, met een geweldige, oncontroleerbare Robert Downey Jr. en een magnifieke, gestoorde Zach Galifianakis.

 

Advertenties