Warning: langste verslag ooit

The Hostess

Voor de zestiende editie van de MTV European Music Awards koos men voor Eva Longoria  als presentatrice. Een vreemde keuze vond ik, maar misschien vonden ze dat ze iemand met Spaanse roots nodig hadden aangezien het evenement dit jaar plaats vond in Madrid. Miss Longoria verwisselde wel dertien keer van outfit, maar het moet gezegd worden: ze waren allemaal beeldschoon. Haar vleesoutfit was een leuke knipoog naar Lady Gaga, hoewel ze het zelf net iets te grappig vond.

The Preformances

De Columbiaanse zangeres Shakira mocht de aftrap geven voor de EMA’s. Allereerst zong ze haar nieuwe nummer Loca samen met Dizzee Rascal. Haar optreden begon rustig, maar barste uiteindelijk helemaal los toen ze Waka Waka zong en overal in het publiek vlaggen begonnen mee te zwaaien op het nummer.

 

 Het tweede optreden van de avond was dat van Kings of Leon. De nummers lijken te hard op elkaar om nog “origineel” bevonden te worden. Een weinig interactief en showstopping optreden van deze cliché wordende indie-band.

Hierna werd er overgegaan naar een openluchtpodium, waar Katy Perry zich ondertussen had geinstalleerd. Vol overtuiging bracht de pasgehuwde Miss Russel Brand haar nieuwe nummer: Firework. De vonken vlogen er inderdaad af (letterlijk en figuurlijk). Het was een perfect nummer om ’s avonds in openlucht te mogen aanschouwen. Ja ik was jaloers.

 

 

Even later werd Katy Perry opgevolgd door haar beste vriendin Rihanna. Met haar 22 lentes heeft Rihanna al heel wat bereikt in haar leven. Dit optreden benadrukte haar succes en eigenheid. Ze zong haar nieuwe single Only Girl terwijl ze wandelde door een bloemenveld, gekleed als een niet zo onschuldig prinsesje.

 

 Wat later in de show konden we ons verwachten aan een optreden van Kid Rock. Zijn aanwezigheid paste niet helemaal in het rijtje, maar ik denk dat MTV traditiegetrouw minstens één old skool rocker in de line-up wil zetten. Hoewel ik het nummer nog niet kende, vond ik het toch een krachtig en openhartig optreden.

 

Het volgende optreden was dat van Miley Cyrus. Haar outfit liet zoals gewoonlijk niet veel aan de verbeelding over, maar haar optreden zelf was onberispelijk. Ze weet hoe ze een show moet opvoeren en ze geeft haar fans wat ze willen: entertainment, enthousiasme en excellent singing!

 

Het is nog niet gedaan hoor, dames en heren. Het zijn de MTV Music Awards, dus er waren talrijke optredens. MTV heeft dan ook veel schade in te halen door in het jaar slechts een minimum aan liedjes uit te zenden. Waar stond die M van MTV nu weer voor?
We gaan verder met Linkin Park. Ik weet niet of iemand zich nog herinnert hoe Linkin Park was in hun beginjaren, maar persoonlijk vind ik ze maar een slap afkooksel van de groep die ze ooit waren. Hun optreden was dan ook niet bijzonder memorabel en de rockmeter bleef toch maar ergens boven nul hangen.

Hierna kregen we nog een bescheiden optreden van Plan B. Een charmant, vrolijk nummer, maar de zanger deed iets erg vreemd met zijn stem waardoor het erg vervormd leek. Jammer. Het rapgedeelte was dan wel weer perfect.

 

De optredens leken elkaar vanaf nu als het ware te achtervolgen, want het ene nummer was nog niet gedaan of de volgende act stond al klaar: Hayley Williams en B.O.B met Airplanes. Sober gebracht, maar dit lied heeft niet veel nodig om een geweldige indruk na te laten. Op een gegeven moment vielen er wel grote ballonnen uit de lucht, die naar mijn mening symbool konden staan voor de dromen en wensen van de mensen.

De dromen van Haley en B.O.B. waren nog aan het rond zweven in de lucht terwijl Ke$ha aan haar optreden begon.
De vonken spatten er weer af bij onze favoriete fictieve dronkaard. Ke$ha weet maar al te goed hoe ze een feestje moet bouwen en het publiek kan meekrijgen. Zij was ook de enige die de moeite deed om contact te zoeken met haar fans tijdens het optreden.
 

Ten slotte eindigde de awards met een optreden van Bon Jovi. Het publiek ging helemaal uit zijn dak toen ze het nummer ‘It’s my life’ hoorde, wat voor onze generatie toch hun bekendste hit is.

(Ohja, ergens trad ook nog 30 seconds to mars samen met Kanye West op. Niets memorabels. )

The Awards

Best new act: Ke$ha                                     
Best pop video: Alejandro – Lady Gaga
Best alternative: Paramore
Global Icon Award: Bon Jovi
Best video: California Girls – Katy Perry ft. Snoop Dogg
Best male: Justin Bieber (laten we hem nog “boy” noemen)
Best Live Act: Linkin Park   

Best Push Act: Justin Bieber (geen idee waar ‘push’ voorstaat)
Best World Stage Preformance: Tokio Hotel (????)
Best European Act: Marco Mengoni
Best Rock: 30 seconds to mars
Best Female: Lady Gaga
Best Song: Bad Romance – Lady Gaga

Sidenotes:

  • Hoewel Lady Gaga niet aanwezig was, wist ze toch opnieuw de show te stelen. Toen ze haar laatste award ontving, bedankte ze het publiek al zingend en liet ze ons toch even genieten van haar prachtige stem.
  • Naar goede gewoonte wordt er ieder jaar een Best Belgium/Dutch Award uitgereikt. Dit jaar hebben ze het blijkbaar overgeslagen, hoewel ik mij toch precies herinner dat er reclame over is gemaakt. Gelukkig kregen de Belgen wel een shoutout toen trashy Taylor Momsen onder de beats van “Alors on danse” het podium mocht betreden.
  • Jackass kwam ook even “de boel op stelten zetten”, hoewel ze erg braaf bleven vond ik. Ik ga er van uit dat ze hun beste materiaal hebben bewaard voor hun nieuwe film: Jackass 3D

Advertenties