Onlangs moest ik voor mijn les een sprookje schrijven, wat niet zo eenvoudig bleek als ik eerst dacht. Automatisch ging ik het rijtje van alle sprookjes die ik kende af, waardoor ik af en toe nostalgisch halt hield bij mijn favoriete verhaaltjes. Om even terug te gaan naar mijn kindertijd heb ik besloten om een top 5 te maken van mijn lievelings Disney films, aangezien zij vaak verfilmingen zijn van gekende Europese sprookjes.

5. 101 Dalmatiërs

In 1961 bracht Disney de 101 Dalmatiërs uit, een film die ik als kind  keer op keer heb gezien. Ik weet nog dat ik mij altijd achter de deur van de TV kast verstopte wanneer de hondjes naar hun lievelingsserie “Superwoef” keken, omdat ik wist dat de bandiet plots op het scherm zou verschijnen met een gemene bulderlach. Verder kon ik elke keer weer genieten van de hondenblaflijn en de lange tocht door de sneeuw die de puppys moesten maken op weg terug naar huis. Jaren later kocht ik de film terug op dvd, om tot mijn grote teleurstelling te moeten ondervinden dat er andere stemmen waren ingesproken. Jakkes. Nu kan ik de film enkel nog maar in het Engels verdragen, erg jammer.

4. Pinokkio

U zult het misschien een vreemde keuze van mij vinden, want ik weet dat niet veel mensen deze film als een mooie kinderfilm herinneren. Toch vind ik Pinokkio een echte klassieker en weet ik de duistere kant wel te waarderen. Elke keer hoopte ik dat Pinokkio gewoon braaf naar school zou gaan en zich niet zou laten verleiden door Jantje Fatsoen en Gideon. Helaas. Pinokkio is een prachtig sprookje vol spanning en ontroerende momenten.

 

3. Lady en de Vagebond

Waarom deze film me altijd is bijgebleven weet ik niet precies, maar ik weet wel dat het een van de eerste Disneyfilms was die ik leuk vond. Wanneer Lady als puppy de trap probeert op te klimmen kwam volgens mij perfect overeen met het gevoel dat je als kleutertje had wanneer je je overal zo klein voor voelde. Die scène heb ik altijd gekoesterd. Verder wisten de honden van het asiel mij altijd te charmeren, moest ik telkens weer grinniken om de hardwerkende bever en genoot ik van het mooie, zeemzoete nummer Bella Notte.

2. Belle en het Beest

Belle en het Beest is de meest recente film uit mijn rijtje van favorieten. Dat het met de tekenfilm steeds bergaf gaat, moet ik u vast niet vertellen. Al die computer geanimeerde brol vind ik ronduit lelijk en de humor is vaak zo gezocht zodat enkel de volwassenen de vette knipoog begrijpen. Kinderen vinden de beelden natuurlijk nog altijd mooi, zolang er wat kleurtjes inzitten is het al lang goed. Maar mij stoort het enorm dat de charme en de ziel van sprookjes verloren gaat door de te sterke nadruk op kwantiteit in plaats van kwaliteit. Goed, genoeg geklaagd, op naar Belle en het Beest. Wat ik vooral leuk vond aan deze film, waren de liedjes (ook weer iets dat in de huidige tekenfilm ontbreekt). Belle en het Beest zit vol vrolijke liedjes, van Kom er bij tot Gaston. De figuurtjes zijn zo grappig en schattig tegelijkertijd, dat je zou willen dat je eigen servies af en toe tot leven kwam om je maaltijd te voorzien van een explosieve cabaret.

1. De Aristokatten

De absolute nummer 1! Mijn favoriete Disneyfilm bij uitstek! Which pets adress is the finest in Paris? Mais naturellement, The Aristocats! De film doet mijn hartje al van het begin smelten wanneer ik de prachtig getekende straatbeelden van Parijs zie. Persoonlijk vind ik de Aristokatten, en de films die door dezelfde tekenaars zijn gemaakt, het allermooiste. Alles is tot in de details uitgewerkt, waardoor je de charme van Parijs perfect kan aanvoelen. Dan zijn er natuurlijk ook nog de drie katjes: Toulouse (“Oei ik knoei”), Berliose (“Jij bent geen dame, jij bent alleen maar een lastige zuster”) en natuurlijk de oppergeweldige Marie (“Al klaar maestro?”). De drie katjes hun opmerkingen laat zo natuurlijk de band tussen broers en zussen zien en ik moet er telkens weer om lachen. De liedjes zijn swingend en jazzy en blijven tegen een achtergrond van het Parijse muzikale leven spelen. En dan heb ik het nog niet gehad over de ganzen Amelia en Abigail! En oom Waldo! en Edgar natuurlijk! En…! Nou goed, ik kan blijven doorgaan, you get the picture.

Dit waren ze, als jij er ook hebt, feel free to post it!