Kan jij vijf dagen uit je leven opsommen die belangrijke keerpunten vormden? Aan vijf kom ik niet, want ik leef nog maar 23 jaar en laten we eerlijk zijn: dan heb je nog niet zoveel meegemaakt. Misschien kom ik wel aan twee dagen… Nooit echt bij stil gestaan eigenlijk. Dat doet de film “Le premier jour du reste de ta vie” dan weer wel.

We volgen het leven van het gezin Duval, de vijf belangrijke mijlpalen in hun leven, het verbrokkelen van hun gezin en de bizarre wijze waardoor ze weer herenigd worden. Robert Duval (no relation to Robert Duvall, de acteur) is de vader die maar niet weet te stoppen met zijn sigaretten verslaving. Marie Jeanne is de moeder, die al erg vroeg in haar midlife crisis zit en het concept “overjaarse puber” tot een geheel nieuw niveau brengt. Albert is de oudste zoon, hij verlaat als eerste het huis en wordt een succesvolle dokter. Zijn broer Ralph is een levensgenieter zonder een echt doel in zijn leven. Fleur is de jongste en ligt constant in de knoop met haar ouders.

Wat de film zo oprecht maakt is dat we eigenlijk een heel realistisch verloop van het leven te zien krijgen. De film begint met allerlei homevideo’s en foto’s van de ouders met hun kinderen, die nog volop komen knuffelen en zorgeloos rondlopen. Dan komen we meteen terecht bij het moment dat Albert uit het huis gaat omdat hij alleen wil wonen. Dit is de eerste grote breuk in het gezin. Ik denk dat deze film perfect weergeeft hoe ouders zich voelen wanneer hun kinderen opgroeien en zachtjes wegglippen uit hun leven.

Dit kwam het duidelijkst naar voren bij Fleur. Eens een schattig meisje dat  altijd opkeek naar haar broers en met haar poppen speelde, plots een zestienjarige puber die experimenteert met drugs, seks en grunge. Weglopen van huis en permanente ruzie met haar ouders was een gewoonte geworden. De moeder die zegt: “Het lijkt wel gisteren dat ik haar uit haar wieg nam”, nadat Fleur al twee nachten niets van zich liet horen, wekt de juiste emoties van nostalgie en verdriet op.

Hoe de personages uiteindelijk toch hun draai weten te vinden in het leven en in hun gezin, wordt op een prachtige manier getoond en voorziet de film van een ontroerend, maar eerlijk einde. Erg geslaagde film over opgroeien, het verleden loslaten en de toekomst omarmen.