Terugkeren in de tijd om uw gloriejaren te herbeleven, het is waarschijnlijk iets waar iedereen wel eens over droomt. Maar om het dan ook effectief opnieuw mee te maken en dat met de kennis die je doorheen de jaren hebt verworven over het leven, dat is andere koek.

Nick, Lou en Adam waren drie jeugdvrienden met elk grootse plannen, die nooit werden verwezenlijkt. Nick, eens gepassioneerd door muziek, werkt nu als hondentrainer in een of ander hondenfitnesscentrum, Lou faalt keer op keer in zijn pogingen om geld te verdienen en Adam is een norse egoist geworden die iedereen uit zijn leven jaagt.  Hun  verloren vriendschap krijgt een tweede kans nadat Lou in het ziekenhuis belandt en ze besluiten om er samen nog eens tussen uit te trekken, naar de plek waar ze in hun jeugd de beste herinneringen aan overhouden: Kodiac Valley. Samen met de neef van Adam, Jacob, vertrekken ze naar het ski-oord, maar na een wild feestje in de hot tub worden ze wakker in de jaren 80. Als u nu stopt met lezen begrijp ik het. Toch moet je deze film een kans geven!

Toen ik de titel zag staan dacht ik: Dit is ofwel de domste film allertijden, of hij gaat ongelooflijk grappig zijn. Gelukkig was dit laatste het geval! Dit voornamelijk omdat de personages zich zelf ook bewust zijn van de absurditeit van de situatie. “Do I really gotta be the *sshole that says we got in this thing and went back in time?” is een van de vele hylarische uitspraken in de film. Het idee dat vier kerels terug in de jaren 80 belanden door middel van een jacuzzi (why not?), is al geniaal op zich. Butterfly-effect Schmutterfly effect denken de heren en ze besluiten aardig wat te veranderen aan hun crappy bestaan.

De acteurs bepalen wel heel de film. Rob Corddry’s vertolking van Lou is zonder meer subliem en Clark Duke weet de 20-jarige Jacob die meer om zijn Second Life dan zijn echte leven geeft, perfect te portreteren. Craig Robinson geeft het concept “humor” een geheel nieuwe dimensie en is naar mijn mening een van de beste komieken van deze generatie. Zijn zangtalent mag er ook wezen! John Cusack komt dan weer verrassend uit de hoek wanneer hij zijn melig kantje laat varen en zijn jeugdjaren volledig opnieuw omarmt, drank en drugs inclusief.

Een eenvoudig verhaal met een originele invalshoek en vol komische hoogtepunten. Je moet natuurlijk wel een beetje voor de pis en kakhumor zijn (letterlijk), maar voor zij die daar goed tegen kunnen en zelfs van genieten: zie deze film en lach u een kriek!