Vindt u dat de kathedraal van Antwerpen het meest sublieme bouwwerk aller tijden is? En vindt u het ook zo jammer dat het prachtige museum van schone kunsten voor zo’n lang wordt gesloten? Niet getreurd, want de grootste meesterwerken uit de permanente collectie van het Museum voor Schone Kunsten zijn nu te bewonderen in de kathedraal! De werken die reeds jaren lang in de musea pronken, komen voor eenmaal nog eens terug naar de plaats waar ze oorspronkelijk thuishoorden.

Al deze werken waren grootse altaarstukken, gemaakt in opdracht van de ambachten. Hoe groter, sierlijker en indrukwekkender het stuk, hoe meer aanzien de gilde verwierf. Altaarstukken zijn dan ook de blikvanger van de kerk, aangezien dit het eerste is wat men ziet als men binnenwandelt. De werken zijn natuurlijk allemaal heel zwaar religieus getint en de omgeving van de kathedraal doet ze nog extra verzuipen in het katholicisme. Toch is deze tentoonstelling echter de moeite waard. Het doet je wel iets wanneer je de gekende werken van Rubens en Metsijs in een ruimte ziet hangen. Je proeft de sfeer van de 16-17e eeuw en de verloren gewaande glorie van de ambachten. De imposante schilderijen doen niet enkel de gildes alle eer aan, maar demonstreren eveneens de macht en dominantie van de kerk.

De kruisafname, Pieter Paul Rubens

Als u denkt: “Ik ken er eigenlijk te weinig van om er echt in geinteresseerd te zijn en loop waarschijnlijk in twee minuten heel de kathedraal rond”, dan raad ik u zeker aan om de audiofoon aan te schaffen. Hiermee kan u wat meer aandachtig letten op de details en de figuren die worden afgebeeld op het schilderij. Vaak worden de teksten op ludieke wijze ingesproken door zogenaamde “ooggetuigen”, wat het heel sfeervol en aangenaam maakt om naar te luisteren.

Advertenties