Het is weer zover. Een succesvolle serie uit de Verenigde Staten weet na lang zweten en ploeteren eindelijk ons land te bereiken, om daarna na enkele afleveringen alweer in de grond te worden geduwd. New Girl is een Amerikaanse hitserie met in de hoofdrol Zooey Deschanel, die het dromerige naieve personage van Jess vertolkt. Sinds ze is gaan samen wonen met drie jongens die ze van haar noch pluim kent, wordt ze wel meer dan eens van haar regenboog geduwd door de realiteit die de roommates haar onder de neus wrijven. Een eerbetoon aan deze leuke serie wordt dit bericht niet. Ik denk dat de 10 miljoen kijkers die sinds de pilot aflevering op slag verliefd zijn geworden op het dork-a-licious rolletje van Zooey Deschanel, voor zich spreken.

Neen, dit gaat over het feit dat een uitstekende en hyper-populaire reeks uit de Verenigde Staten slechts 4 afleveringen lang op de Vlaamse televisie wordt uitgezonden, alvorens zij weer wordt teruggekatapuleerd naar land van herkomst. “Te lage kijkcijfers” zo klinkt het. Misschien zou het wel eens handig kunnen zijn om iets meer reclame te maken aangaande nieuwe series in plaats van verouderde series steeds weer de hemel in te prijzen. Ook van geweldige Vlaamse series kan de kijker uiteraard niet genoeg krijgen, zodat kwalitatieve programma’s uit de States weer ten niet worden gedaan. Dit gebeurde ook met de mega hitserie Glee, die in september 2011 weer op de Vlaamse televisie zou worden uitgezonden. Maar de koorknaapjes werden algauw het zwijgen op gelegd en voor je het als kijker maar al te goed beseft, is het duidelijk dat de serie niet meer zal terugkeren op de buis.

Mijn vraag, of het raadsel waarvoor ik nu sta, luidt als volgt: Waarom worden kijkcijferkanons uit de Verenigde Staten hier gereduceerd tot waterpistooltjes? Zijn wij zo anders? Of is anti-Amerikanisme herrezen sinds Wereldoorlog II? Waarom wordt een zender als Acht geprezen (omwille van Amerikaanse kwaliteitsdrama’s), maar krijgen hoogstaande komische programma’s geen inspraak? Het lijkt wel alsof men sinds Friends de grens heeft getrokken en dacht: “Beter als dit wordt het vast niet meer”.
Ik hoop dat de Vlaming ooit gaat inzien dat er meer in het leven is dan politieseries en Vlaamse telenovelas , zodat ik niet steeds online moet gaan zoeken naar series die hier nooit het daglicht zien.

Advertenties