Onder een weemoedige maar krachtige begingeneriek zien we een rij aaneengeketende zwarte slaven twee blanke mannen te paard volgen. Het contrast tussen de zwarte slaven die al uren door het hete zuiden, in verscheurde kleren en op blote voeten voort schuifelen, terwijl de blanke mannen te paard boven hen uit steigeren zet meteen de toon voor de hele film. Tarantino speelt met de klassieke rassenconflicten ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog en vertelt het merkwaardige verhaal van een blanke premiejager, Dr. King Schultz, die besluit samen te werken met een zwarte slaaf, Django, om zijn premies te behalen. Hun ongewone relatie wordt versterkt wanneer ze samen beslissen om Django’s vrouw op te sporen en te redden uit de handen van Calvin Candie. De zoektocht en poging tot bevrijding wordt een ware uitdaging en Tarantino heeft dan ook bijna drie uur nodig om ze bij de kijker over te brengen.  Gelukkig zit er voldoende vaart en variatie in zodat de drie uren voorbij lijken te vliegen.

Dr. King Schultz wordt gespeeld door de meesterlijke Christoph Waltz. De man is heer en meester van zijn ambacht, dat had hij reeds bewezen in Inglorious Bastards. En om het met de woorden van Calvin Candie (Leonardo Di Caprio) te zeggen: “He had my curiousity, but now he has my attention”. Christoph Waltz speelt zijn personages met een zekere charme en aantrek, maar ook met ijzige kalmte en koelbloedigheid. Jamie Foxx vertolkt de rol van Django en zet eveneens een glansrijke vertolking neer. Zijn overgang van angstige slaaf naar wraaklustige held bewijst een sterk staaltje acteerkunst.

django-unchained-2

De film wordt overmeesterd door een sterke soundtrack, die zowel klassieke westernmuziek als hedendaagse hip hop weet te combineren. Er is ruimte voor humor en amusement, maar het zou geen Tarantino film zijn als er niet een paar gruwelijke door-de-vingers-kijkende scènes bij zouden zitten. En bloed natuurlijk. Veel, rood, rondvliegend bloed. Deze “southern” is misschien niet gemaakt voor mensen met een gevoelige maag, maar de sterke verhaallijn, de goed gekozen tijd-en ruimte setting en een uitmundende cast maken het de moeite waard om soms even op je tanden te moeten bijten.

Advertenties