Het is reeds 36 jaar geleden sinds Stephen King zijn succesverhaal “The Shining” schreef, en al die jaren kon de auteur een gedachte maar niet loslaten: “Hoe zou het zijn afgelopen met de jonge Danny?” Heeft hij nog altijd het licht? Heeft hij de lijn van alcoholisme binnen zijn familie kunnen doorbreken of volgt hij toch vaders voetstappen? Wat besluit hij van zijn leven te maken na alle horror die hij heeft meegemaakt in het Overlook Hotel, “die akelige kermis waar alle attracties eindigen met de dood”. Hij besluit het hoofdstuk van The Shining af te sluiten met een nieuw boek, “Dr. Sleep”.

Wat interessant is aan de twee boeken na elkaar te lezen is de tijdspanne die er tussen zit. Niet de tijdspanne in het verhaal zelf, maar die van de auteur en de evolutie die hij zelf in zijn leven en schrijven heeft meegemaakt. Tijdens het schrijven van The Shining stond meneer King er om bekend om zelf al eens graag een glaasje te lusten, wat zijn schrijfstijl heel beklemmend maakte en je in een put van miserie en verderf valt, waar je uiteindelijk moeilijk nog uitgeraakt. De gelijkenissen met het toenmalig hoofdpersonage en de auteur waren toen veelal kenmerkelijk. Nu, zoveel jaren later en nuchter, is het vervolg in een totaal andere stijl geschreven. Veel rustiger, meer ademmomenten. De nadruk ligt meer op een soort mysterie dan de horror. In dit verhaal gaan de hoofdrolspelers zelf in de aanval, ze nemen het heft in eigen handen en laten niet met zich sollen door de monsters die op hun pad verschijnen. In de Shining overheerste de demonen en zorgden zij voor chaos in het leven van de Torrances.

Dr Sleep toont een gestructureerde opbouw van drie levens, die langzaam naar elkaar groeien. We volgen enerzijds Dan Torrance op zijn pad naar verlossing, zijn zoektocht naar een thuis en een nieuw begin. Vervolgens leren we De Ware Knoop kennen, een bovenmenselijk reisgezelschap die al eeuwen over de aarde zwerven en zich voeden met het zogenaamde “licht”, een gave die sommigen lijken te hebben. Ten slotte worden we toegelaten in het leven van Abra, een dertienjarig meisje die over een van de grootste lichten beschikt die Dan ooit zal ontmoeten. Wanneer hun paden kruisen komen we in een schrikwekkend kat en muis spel terecht, gevoed door rechtvaardigheid en wraak.

Dr Sleep is zeker een aanrader voor Stephen King fans, hoewel het de huiveringwekkende en ademstokkende spanning een beetje mist. Hij focust zich meer op het humane aspect van de personages en het leven dat ze leiden. Het boek blijft spannend en is zonder meer een echte page turner, maar als je wilt kan je er nog altijd even uit kruipen en op adem komen. De lezer heeft hier de overhand, terwijl je in The Shining geen schijn van kans maakt.

9789024563944.img