Al meer dan zeven jaar worden we in het duister gehouden over het wel en wee van het kleine, maar corrupte stadje Neptune, Californië. Laatst zagen we Neptune’s bekendste inwoner, Veronica Mars, haar leven omgooien aan de universiteit. Maar zelfs daar merkten we al op dat ze het detectivewerk niet helemaal achter zich kon laten. Dit jaar was het eindelijk zo ver, we werden als fan niet enkel getrakteerd op een film over het verdere leven van Veronica, maar nadien mochten we haar blijven opvolgen via een gloednieuw boek. De film moet je niet gaan zien als je op zoek bent naar filmische diepwaarde of levensvragen die je beantwoordt wou zien worden. Je ziet de film omdat je een fan was van de series en al jaren nagelbijtend zit te wachten op een vervolg.

Het boek daarentegen, The Thousand Dollar Tan Line, is aan te raden voor vriend en vijand. Even vlot als de serie zich afspeelt is het boek geschreven. De personages in het boek moeten niet onder doen aan die op televisie. Je ziet vanzelf de typische zelfvoldane grijns over Veronica’s gezicht verschijnen wanneer ze de politie weer te slim af is. Je ziet de zachte, maar bezorgde ogen van Veronica’s vader zo voor je wanneer ze in gevaar is. Je voelt de Californische zon de straten verlichten met haar stralen, voorzichtig dat in de schaduw gelaten wat niet mag gezien worden.

The Thousand Dollar Tan Line forceert je om de speurder in jezelf wakker te schudden. Samen met Veronica ga je op zoek naar de vermiste meisjes en loop je keer op keer in gedachten de mogelijke verdachten af. Je wilt haar tegenhouden wanneer ze eigenwijs en koppig het gevaarlijke milieu van de maffia wil betreden. Het boek houd je zo stevig vast dat je mee in de gedachtengang van Veronica zit. Maar Veronica zou Veronica niet zijn als ze ook haar eigen lezers telkens een stap voor is. Net wanneer je denkt “Wacht eens even…” zit ze alweer in haar auto, op weg naar een volgend spoor. Snel blader je de pagina’s door om de ontknoping te weten en hoop je dat onze detective zelf maar niet in gevaar loopt. Je wilt blijven doorlezen, niets missen, elk spoor en elke gedachten onthouden en Veronica uitgeput achter na hollen. Zoals elke goede detective roman kent het boek gevaar, interessante wendingen, spanning en een vleugje humor. Als trouwe fan zal ik rustig afwachten op een vervolg, ook al kost dit me weer een klein decennium.

Thousand-dollar-tan-line

 

 

Advertenties