Stel je het volgende voor: Je wordt wakker op een onbekende plek. De persoon die naast je ligt lijkt een vreemde te zijn. Je houdt je misschien even voor dat je de de avond voorheen zo weg was dat je deze bizarre one night stand niet meer kan plaatsen. Totdat je in de spiegel kijkt en er ook daar een vreemde naar je terug staart. Nu mag je beginnen panikeren.

Zo verliep het ook voor Christine, de protagoniste uit “Voor ik ga slapen”. Wakker worden in een vreemd huis, naast een vreemde man in een onbekend lichaam. Langzaam aan ontdekt ze dingen in het huis waardoor ze moet erkennen dat ze hier wel degelijk woont. En wanneer ze zich beter bestudeert in de spiegel, moet ze toch constateren dat het haar eigen spiegelbeeld is, alleen zoveel jaar ouder dan ze zich voelt. Christine leidt namelijk aan een zeer uitzonderlijke vorm van geheugenverlies, waarin ze haar verleden amper kan herinneren, maar ook haar heden elke dag opnieuw wordt uitgewist. Elke dag wordt ze wakker met dezelfde angst en verwarring. Keer op keer moet haar man uitleggen wie hij is en wat haar situatie inhoud. Christine voelt zich opgesloten in haar eigen wereld en ervaart elk slapengaan als een soort van sterven. Tot ze dokter Nash ontmoet, die haar aanraadt een dagboek bij te houden. Zo komen we tot gruwelijke ontdekkingen over haar verleden en de echte oorzaak van haar geheugenverlies.

We volgen het verhaal mee door het dagboek van Christine en ontwaken elke dag opnieuw met haar mee. Haar verbazing over haar leven moeten we steeds weer ondergaan, maar toch verveelt het niet. Het is spannend en raadselachtig. We voelen als lezer al snel aan dat er iets niet pluis is. De eenzaamheid en de verwarring die bij Christine heerst zorgt voor een enorme empathie. We stellen ons de vraag waarom dit haar is overkomen, waarom ze enkel haar echtgenoot heeft en of het ooit nog goed komt met haar? En wie is er te vertrouwen in een wereld waarin jezelf een vreemde bent? Naarmate het verhaal vordert en de spanning zich opbouwt, kan je het niet nalaten om sneller en sneller te lezen. Je hart klopt op hetzelfde ritme als dat van Christine terwijl zij op zoek is naar een ontkoping die ook voor haar onbekend is. Een spannend, intrigerend topdebuut van SJ Watson.

9200000005478897

Advertenties