Soms heeft een film niet noodzakelijk een gestructureerd verhaal nodig, maar volstaat een sterk onderwerp. The Spectacular Now toont dit nauwgezet aan.

Sutter zit in zijn laatste jaar van de middelbare school en feest er graag op los. Zijn gedachten zitten niet zozeer bij de toekomst maar hij staat erop om in het “nu” te leven. Wanneer zijn vriendin hem dumpt vanwege zijn nonchalante houding tegenover het leven leert hij Aimee kennen. Een meisje ver buiten zijn sociale kringen, die als snel voor hem lijkt klaar te staan en hem helpt zijn blik te verruimen. Ik zie het u al denken: Oh nee, weer zo’n typische teenage movie, waar de populaire jongen verliefd wordt op het nerdig schoolmeisje, waarbij ze allebei een wijze levensles over zichzelf leren en happily ever after leven (of toch tot wanneer ze naar de universiteit gaan, want meestal komen we niet te weten hoe het met onze favoriete teen movie koppels afloopt).

Geen paniek! The Spectacular Now is allesbehalve een cliché. Geen wonderbaarlijke makeovers, geen epische liefdesmomenten, geen “maybe she’s the one after all” openbaringen. Onze protagonist Sutter is meer een antiheld. Hij is populair maar eerder als de goedlachse partyboy en wordt stiekem door zijn peers als een lachertje gezien. Aimee is geen bebrilde naïeve seut, maar een gewoon meisje dat liever comics leest dan naar feestjes te gaan, zonder eruit te zien als een Comiconcliché. Ze vinden elkaar bij toeval en Sutter weet niet goed of hij haar ziet als iets meer dan een vriendin. Hij wil haar een plezier doen door met haar te daten en gaat ervan uit dat zij hem na een tijdje toch zal laten vallen. Sutter leeft ervoor anderen te plezieren, zodat hij niet hoeft na te denken hoe hard hij zichzelf teleurstelt. Zijn afwezige vader is in zijn ogen een onbekende held en het gemis naar zijn vader lost hij op door elke dag lichtelijk beschonken door het leven te gaan. Tot dusver geen al te standaard liefdesverhaaltje, nietwaar?

Sutter leert, onder meer dankzij Aimee, dat enkel in het heden leven hem niet veel zal opleveren. Zonder aan zijn gevolgen en toekomst te denken, blijft hij in een spiraal van ongeluk en eenzaamheid ronddwalen. Het wordt tijd dat Sutter zijn verleden onder ogen ziet en tot het besef komt dat enkel hij zichzelf kan veranderen.  Het verhaal is veel realistischer dan de meeste films van dit genre, maar krijgt hierdoor enkele ontnuchterende en confronterende neveneffecten.

spectacular-now-car

Advertenties